Keşke halılarımız hiç kirlenmese ve her zaman ilk günkü temizliğini koruyabilse… Evet, eğer böyle olsaydı hepimiz çok mutlu olurduk buna eminiz. Ancak halılarımızın belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Halı temizliği hem hijyen açısından hem de halının ilk günkü kadar parlak ve güzel görünmesi açısından önemlidir.
Evde halı temizliği nasıl yapılmalıdır sorusunun cevabını ise yazımızın ilerleyen kısımlarında sizlere anlatacağız. Ancak önceden uyaralım ağır kimyasallardan ve halımızın dokusunu bozacak temizlik ürünlerinden her zaman uzak durmalıyız.
Öncelikle Halımızı Süpürerek Başlıyoruz…
Evde halı temizliğine başlamadan önce mutlaka süpürmeliyiz. Üzerindeki saçlar, kırıntılar ve tozlar dikkatli bir şekilde süpürülmeli ve silme işlemine o şekilde başlanmalı… Özellikle evinizde küçük çocuğunuz varsa halı çok daha çabuk tozlanabiliyor veya kırıntılar düşebiliyor. Bu nedenle ilk olarak üzerindeki tozları alıyoruz.
Halıdaki Lekeleri Karbonat ile Çıkarabiliriz.
Evdeki halı temizliğinde çnce süpürge işlemi uyguladıktan sonra çıkması zor olan lekeleri temizlemeye geçebiliriz. Lekeleri karbonat ile çıkarmak çok daha kolay olacaktır. Bunun için karbonatı su ile karıştırarak macunsu bir kıvam elde edin. Elinize orta yumuşaklıkta bir fırça alın. Fırçanın sertliği halının dokusunu bozmayacak seviyede olmalı. Fırçanızı karbonata batırdıktan sonra lekelerin üzerine fırçalayarak hafifçe bastırın. 10 dakika kadar bekledikten sonra duru su ile üzerindeki karbonatı alabilirsiniz.
Halının Genel Temizliği İçin…
Halımızdaki lekeleri çıkardıktan sonra genel temizliğine başlayabiliriz. Bir kova suyun için biraz sirke, birazda arap sabunu ekleyerek karıştıralım. Miktarlarını halınızın büyüklüğüne göre siz ayarlayabilirsiniz. Silme işlemini rahatça yapabileceğimiz bir bezi suya batıralım ve daha sonra iyi sıkarak suyunu alalım. Bez ile halımızı yüzeyine sürterek silmeye başlayalım. Islaklık bırakmadan hafif nemli şekilde halımızı sildikten sonra işlemimizi tamamlamış oluyoruz.
Nemli Kalmaması İçin Duru Bez Tekniği Uygulayın.
Halımızın nemli kalmaması gerekiyor çünkü nemli ortamlarda bakteriler çok daha kolay bir şekilde üreyebiliyor. Bu nedenle mutlaka duru biz bez ile halımızı yeniden silmeli ve daha sonra eğer imkanımız varsa havalandırmalıyız. Burada halınızı balkona asabilirsiniz veya camları açarak içeriye hava girmesini sağlayabilirsiniz.
Son Olarak Yeniden Süpürüyoruz.
Halımızın nemini aldığına ve kuruduğuna emin olduktan sonra son kez süpürge işlemi uygulayarak fırçalandığında ortaya çıkabilecek tozlardan arındırıyoruz ve halımız tertemiz oluyor. Uyguladığımız işlemler oldukça basit ve pratik.
Dikkat : Eğer halınız el dokumasıysa, lütfen profesyonel birisine danışın veya temizlenmesi için bir firmaya verin. El dokuma halıları özel bir işlemle temizlendiği için yıpratmamak gerekmektedir.